• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,32
  • EURO

    35,13% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2301,43% 1,06
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE'NİN YENİ VE SİVİL BİR ANAYASA'YI TARTIŞMASI DEĞİŞEN ŞARTLARIN KAÇINILMAZ GEREĞİDİR...

Türkiye'nin yeni ve sivil bir Anayasa'yı tartışmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mümkün olan en geniş mutabakatla ortaya çıkacak yeni anayasa metni mutlaka milletin onayına sunulacaktır." dedi.

SİYASET 24.03.2021 14:23:00 0
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE

"Türkiye’yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna Cumhur İttifakı'yla kavuşturacağız"

Konuşmasına tüm illeri tek tek selamlayarak başlayan Erdoğan, kongreye katılanların tüm Türkiye'yi, tüm coğrafyayı, tüm dünyayı temsil ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, selamlama konuşmasına şöyle devam etti:

"Sizlerin şahsında kalbi millet ve memleket sevdasıyla çarpan erkeğiyle kadınıyla, genciyle yaşlısıyla tüm vatandaşlarımı selamlıyorum. Sizlerin şahsında, bu halkın refahı, bu ülkenin kalkınması, bu devletin büyümesi için gecesini gündüzüne katan herkesi selamlıyorum. Sizlerin şahsında, kendisi ve ülkesi için çalışan, üreten, vatan toprağının her karışını alın teriyle sulayan işçimizi, çiftçimizi, esnafımızı, girişimcimizi, her meslekten kardeşimizi selamlıyorum. Sizlerin şahsında, hangi inançtan, hangi kökenden, hangi mezhepten, hangi meşrepten olursa olsun, bu ülkenin 84 milyon insanının hepsini selamlıyorum. Sizlerin şahsında, Anadolu’yu vatan yapmak için yola çıktığımız günden beri istiklalimiz ve istikbalimiz için gözlerini kırpmadan canlarını ortaya koyan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, bugün de yurt içinde ve yurt dışında aynı mücadeleyi sürdüren tüm kahramanlarımızı selamlıyorum. Sizlerin şahsında, gözü ve kalbi Türkiye'nin üzerinde olan, bugün bu salonu en az sizler kadar heyecanla takip eden tüm kardeşlerimizi, dostlarımızı, ekranları başındaki tüm milletimizi selamlıyorum. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi hepinizin, hepsinin üzerine olsun."

Konuşmasına duayla devam eden Erdoğan, "Her işimize olduğu gibi insanlığa, ümmete, milletimize, ülkemize hizmet mücadelemizin yeni bir safhasının ilk adımı olarak gördüğümüz bu kongremize de Rabb'imize niyazla başlıyoruz." diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un "İmandır o cevher ki İlahi ne büyüktür. İmansız olan paslı yürek, sinede yüktür." dizelerini paylaşan Erdoğan, bugüne kadar hangi mücadeleyi yürüttülerse, hangi başarıları kazanmışlarsa hepsini de bu iman, bu inanç, bu azim sayesinde gerçekleştirdiklerini belirtti. Bundan sonra da aynı hissiyatla Sırat-ı Müstakim üzere yürümeye, ter dökmeye, gerektiğinde canlarını ortaya koymaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Eksikten ve yanlıştan münezzeh olan sadece Rabb'imizdir. Biz fanilerin elbette hatası ve eksiği olmuştur, olacaktır. Önemli olan istikameti doğru, kalbi ferah, yüreği sağlam, azmi güçlü tutmaktır. Gerisi Allah’ın takdiri ve milletimizin tespit ve takdiridir." ifadesini kullandı.

Bu anlayışla "Niyet hayır, akıbet hayır." diyerek bir kez daha yaptıklarının ve yapacaklarının muhasebesini millete arz etmek istediklerini belirten Erdoğan, bu vesileyle Milliyetçi Hareket Partisine ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, Cumhur İttifakı çatısı altında büyük ve güçlü Türkiye yolunda birlikte yürüdükleri için şükranlarını sundu.

Milletin, 15 Temmuz gecesi meydanlarda kurduğu Cumhur İttifakı'nı, Milliyetçi Hareket Partisi ile seçimlerde ve Meclis’te devam ettirerek, mücadelenin saflarını tahkim ettiklerini ve genişlettiklerini ifade eden Erdoğan, "Hangi partiden olursa olsun, Cumhur İttifakı'na destek olan her bir kardeşime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye'yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna inşallah Cumhur İttifakı'yla kavuşturacağız." dedi.

-"Kongremizi 'Türkiye için güven ve istikrar' azmiyle topluyoruz"

AK Parti büyük kongrelerinin, kadroları yeniledikleri, bugüne kadar gerçekleştirdikleri hizmetlerin muhasebesini yaptıkları, vizyonlarını güncelledikleri demokrasi şölenleri olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekim 2003’teki ilk olağan kongremizde, 'Her şey Türkiye için, bu ışık hiç sönmeyecek.' diyerek yola çıkmıştık. Kasım 2006’daki ikinci olağan kongremizde, 'Türkiye'nin partisi, Türkiye'nin lideri.' diyerek milletimizle kucaklaşmıştık. Ekim 2009’daki üçüncü olağan kongremizde, 'Biz birlikte Türkiye'yiz.' diyerek ülkemizi kucaklamıştık. Eylül 2012'deki dördüncü olağan kongremizi, 'Büyük millet, büyük güç, hedef 2023.' diyerek taçlandırmıştık. Eylül 2015'deki beşinci olağan kongremizde '2023 Kararlılığımızı' tekrar vurgulamıştık. Ağustos 2018’deki altıncı olağan kongremizi, 'Millet bir, hedef bir.' diyerek gerçekleştirmiştik. Bugün de 'İnandığın yolda yürü.' diyerek hazırlandığımız yedinci olağan kongremizi 'Türkiye için güven ve istikrar.' azmiyle topluyoruz."

Her büyük kongrede vizyonlarını daha ileriye taşıdıklarını, hedefleri daha da büyüttüklerini, eser ve hizmet siyasetini daha güçlendirdiklerini anlatan Erdoğan, "Biz, siyasetin sadece geçmişle değil aynı zamanda bugünle güncelle de sınırlı kalmaması; yarını, geleceği, umudu kucaklaması gerektiğine inanan bir mefkureye sahibiz. Yarın diye ifade ettiğimiz büyük ufuk, bizim maziden atiye kurulan köprü dediğimiz, geçmişi ve bugünü de içeren kuşatıcılığa özellikle sahiptir. Bunun için bizim inancımızda umutsuzluk, yani yarından ümidini kesmek, küfre eşdeğer görülmüştür." diye konuştu.

Geçmişi hakkıyla bilmeden, bugünün hakkını vermeden, geleceği inşa edemeyeceklerini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin bugün bulunduğu yer, şanlı tarihinin şerefli mirasıyla geleceği için belirlediği hedefleri arasındaki ince çizginin tam ortasıdır. Özellikle geleceğe ilişkin tasavvurlarımızı anlatırken, söze daima geçmişten başlamamızın sebebi de işte budur. Büyük rüyalar görmek, bu rüyaların ardından gitmek bize medeniyetimizin emridir. Siyasetin en başta gelen vazifesinin de milletle birlikte bu rüyaları görmek, umutları canlı tutmak, hedefleri koymak suretiyle inşa ve ihya faaliyetinde bulunmak olduğuna inanıyoruz. Milletimiz, yaşadığı onca badireye rağmen hep ayakta kalmayı ve yeniden şahlanışa geçmeyi, bu vasfı sayesinde başarmıştır. Asırlarca 3 kıta 7 iklimi idare etmiş devletini, 7 düvelin leş kargaları gibi başına üşüşmesiyle kaybeden milletimizin İstiklal Marşı'mızda ruh ve vücut bulan zaferinin hikmetini arayanlar, önce buraya bakmalıdır."

"Gücümüzü ve cesaretimizi milletimizin binlerce yıllık birikiminden aldık"

Tek parti faşizminden darbe ve vesayet cenderesine, bunların yol açtığı siyasi, sosyal, ekonomik krizlerden, bölgesel ve küresel tehditlere kadar nice zorlu mücadeleyi, yine aynı anlayışla yürüttüklerini vurgulayan Erdoğan, geçen 19 yılda, Türkiye’yi demokraside ve kalkınmada dünyanın en ileri ülkeleri seviyesine getirmek için attıkları her adımda, gücü ve cesareti, milletin binlerce yıllık bu birikiminden aldıklarını söyledi.

Bugün, insanlığın yakın tarihin en önemli sağlık kriziyle boğuştuğuna, küresel siyasi ve ekonomik sistemin köklerinden sarsıldığına, yeni arayışların filiz vermeye başladığı bir dönemden geçildiğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ülkemizi ve milletimizi, sürekli kendi iç sıkıntılarıyla meşgul ederek son iki asırdır bu tür köklü değişimlerin dışında tutanlar, yine aynı oyunun peşindeler ama bu defa başaramayacaklar. Gençler, çünkü bu defa farklı bir Türkiye var. Bu defa, kökenine, inancına, meşrebine bakmaksızın 84 milyon vatandaşıyla 'tek millet' diyen bir Türkiye var. Bu defa, rengini şehitlerinin kanından alan bayrağını en tepeye dikmekteki kararını 'tek bayrak' diyerek haykıran bir Türkiye var. Bu defa, vatanının tek bir karışına dahi göz dikenlere dünyayı dar edeceğini 'tek vatan' diyerek ortaya koyan bir Türkiye var. Bu defa, binlerce yıllık devlet silsilesinin son temsilcisi Cumhuriyetini ilelebet payidar kılmak için 'tek devlet' diyerek canını dişine takan bir Türkiye var. Bu defa, sadece elindekilere sahip çıkmakla yetinmeyen, yeni küresel siyasi ve ekonomik düzende hak ettiği yeri alma kararlığını 2023 hedefleriyle, 2053 vizyonuyla, 2071 idealiyle gösteren bir Türkiye var. Bu defa, üzerinde asırlardır sahnelenen senaryoları yırtıp atan, bilhassa da son 8 yıldır önüne kurulan tuzakları birer birer yıkıp geçen, hedeflerinden asla kopmayan bir Türkiye var. Ellerinden gelse, yağmurlu havada ülkemize bir bardak su vermeyecek olanların her gün karşımıza yeni dayatmalarla çıkmaları, bizi yolumuzdan döndüremedi, evet ahdediyorum yine döndüremeyecektir."

Türkiye’yi, kendi halkı ve Yunus Emre'nin "Bir ben vardır bende benden içeru" deyişinde olduğu gibi temsil ettiği tüm değerler adına, yeni küresel siyasi ve ekonomik düzenin asli unsurlarından biri yapmakta kararlı olduklarını dile getiren Erdoğan, "İnsanlığı, hakkın, hakkaniyetin, adaletin, merhametin, sevginin, huzurun teminatı olacak bir küresel yönetim anlayışıyla buluşturacak medeniyet nöbetini devralmaya hazırlanıyoruz. Unutmayın, 'İman varsa imkan vardır' bu inançla, 21’inci yüzyılın kapılarını, hem milletimiz, hem tüm insanlık için açmak için yola çıkıyoruz." dedi.

Uzunca bir süredir takip ettikleri rotanın adı olan 2023 hedeflerini yeni bir başlangıç haline dönüştürerek, 21. yüzyılı ve ötesini kuşatacak büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa ettiklerini kaydeden Erdoğan, "Dünyanın, karmaşık bir endişe bataklığında çırpındığı şu dönemde, biz insanlık için sayısız imkanlar bahşeden bir hafıza denizinde yol alıyoruz. İnsanlığın ihtiyacı olduğu tüm fikirlerin ve değerlerin, bizim hafıza hazinemizde var olduğuna inanıyoruz. Teknolojinin insansız bir dünyaya doğru evrilmeye çalışıldığı tarihi yol ayrımında, biz insanın fıtri güzellikleri üzerinden yeni bir dünya düzeni kurulmasına öncülük etmenin sorumluluğuna talibiz. İnşallah bunu da başaracağız. Bugün burada, kendimiz ve tüm insanlık için bu mücadeleyi vermenin ve Allah'ın izniyle başarıya ulaştırmanın ahdiyle bir araya geldik." diye konuştu.

"Şimdi ahdimizi hep birlikte öyle bir tekrarlayalım ki duyanların kalbindeki pas silinsin, yüreğindeki tereddüt gitsin, gönlündeki aşk harlansın." ifadesini kullanan Erdoğan, salondakilerle birlikte "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" dedi. "Türkiye için güven ve istikrar diyor muyuz, büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa ediyor muyuz, medeniyet nöbetini tekrar devralmaya hazır mıyız?" sorularına salondakilerin hep bir ağızdan "Evet" yanıtı vermesi üzerine de Erdoğan, "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Rabb'im hepinizden razı olsun" karşılığını verdi.

Geleceğe bakarken yola geçmişten çıkmaları gerektiğini dile getiren Erdoğan, "Hem millet olarak hem medeniyet olarak öylesine köklü, öylesine kadim, öylesine zengin bir maziye sahibiz ki hepsini anlatmaya kalksak, buna günler, haftalar, aylar yetmez. Bunun için sadece önemli dönüm noktalarına işaret ederek ülkemize kazandırdıklarımıza gelmek istiyorum." diye konuştu.

"Coğrafyamızdaki varlığımızı değil ama mutlak hükümranlığımızı biliyorsunuz Malazgirt Zaferi'yle başlatıyoruz." ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Malazgirt, tıpkı bugün her kökenden, her meşrepten insanımızın milli birliğimize, ülke bütünlüğümüze sahip çıktığı gibi Anadolu'nun tüm renklerinin ortak zaferidir. Sultan Alparslan'ın, kefen niyetine giydiği beyaz kaftanı, kalpten kalbe, elden ele hiç yere düşmeden, lekelenmeden bugüne kadar gelmiştir. Sınırlarımızı koruyan askerlerimiz de güvenliğimizi sağlayan polisimiz ve jandarmamız da üretimiyle ve emeğiyle ülkemize katkı sağlayan her bir insanımız da Sultan Alparslan'ın manevi kaftanının birer muhafızıdır."

Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın İznik'te kurduğu, daha sonra başkenti Konya'ya taşınan Anadolu Selçuklu Devleti'nin, Türk milletinin bu coğrafyadaki ilk kalıcı mührü olduğunu dile getiren Erdoğan, "Osman Gazi'nin Söğüt'te diktiği Osmanlı çınarı, tam 6 asır boyunca Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında medeniyetimizin merhamet, adalet ve refah bayrağını dalgalandırmıştır. Sultan Fatih'in İstanbul'u fethiyle, Osmanlı'nın dünya tarihinin en büyük devletlerinden biri olma vasfı tartışmasız bir şekilde tescillenmiştir." dedi.

Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından tarihe gömülmek istenen milletin, İstiklal Harbi'ni başarıya ulaştırıp yeni devleti Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak, bir kez daha ayağa kalktığını belirterek, şunları söyledi:

"Şairin, 'Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın' diyerek tarif ettiği bu büyük şahlanışın ardından da ülke ve millet olarak bizi rüyalarımızdan uzak tutmak için her yolu denemeye devam ettiler. Türkiye ne zaman demokrasi ve kalkınma hamlesine girişse, karşısına içeriden ve dışarıdan nice engeller çıkartıldı. Rahmetli Menderes'in ve rahmetli Özal'ın çabalarıyla, rahmetli Erbakan ve rahmetli Türkeş'in dirayetli duruşlarıyla elde edilen kazanımlar, bizi ancak 2000'lerin başına kadar getirmeye yetebildi."

AK Parti'nin, milletin tarih ve medeniyet iddiasının temsilcisi olarak iktidara geldiğinde, karşısında her şeyiyle tel tel dökülen bir ülke olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Demokrasimiz yaralıydı, kalkınmamız eksikti, huzurumuz kaçıktı ama hamdolsun inancımız ve umudumuz dipdiriydi. AK Parti, milli iradenin üstünlüğünü tam manasıyla tesis ederek Türkiye'de demokrasiyi güçlendirdi. AK Parti, 81 vilayetimizin tamamını, eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye, sanayiden spora her alanda yaptığı yatırımlarla kalkındırdı. AK Parti, polemik ve kavga siyasetinin yerine eser ve hizmet siyasetini getirerek, asırlık kayıplarımızın sebebi olan zihniyeti değiştirdi. AK Parti, kesintisiz reformlarıyla ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma mücadelesini adım adım ileriye taşıdı."

Bu tarihi dönüşümü en güzel rakamların anlattığını söyleyen Erdoğan, bu sırada tribündeki gençlerin açtığı pankartı işaret ederek, "Gençler, şimdi siz bana rakamlarla bir tablo çizdiniz, ben de hükümetlerimiz döneminde yaptığımız icraatları en özet haliyle hatırlatmak istiyorum." dedi.

Eğitim

Önce "eğitim" dediklerini ve bütçede önceliği her zaman bu alana verdiklerini anlatan Erdoğan, "Milli eğitim bütçesini 2002'de 7,5 milyar lira seviyesinden aldık ve 2021 yılı itibarıyla 147 milyar liraya çıkardık. Nereden nereye. Yükseköğrenim bütçemizi ilave ettiğimizde bu rakam 212 milyar liraya ulaşıyor." diye konuştu.

Resmi ve özel dahil olmak üzere tüm okulların sayısını 50 bin 877'den 87 bin 678'e, derslik sayısını ise 343 binden 600 bine yükselttiklerine işaret eden Erdoğan, yıllarca vatandaşın üzerinde yük olan okul kitaplarını, her seviyede ücretsiz olarak çocukların sıralarının üzerine koyduklarını hatırlattı.

Bugüne kadar toplam 693 bin öğretmenin atamasını gerçekleştirdiklerini, eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendirerek zorunlu eğitimi 12 yıla yükselttiklerini belirten Erdoğan, üniversite sayısını 76'dan 207'ye, üniversite öğrencisi sayısını ise 1,5 milyondan 8 milyonun üzerine çıkardıklarını söyledi.

Üniversiteye girişteki okul katkı puanlarını, katsayı farklılıklarını ve üniversite harçlarını kaldırdıklarını dile getiren Erdoğan, "Bay Kemal siz kaldırmadınız biz, biz. O, okulların kapılarında, sağda solda o görüntü yapanlar, harçlarla ilgili konuşanlar, bağırıp, çağıranlar önce bu harçları kim kaldırdı bunu sormaları lazım." ifadelerini kullandı.

Maarif Vakfıyla 43 farklı ülkede eğitim desteği verdiklerini belirten Erdoğan, yükseköğrenim yurtlarının hem kalitesini yükselttiklerini hem de yatak kapasitesini 282 binden 700 bin sınırına getirdiklerini söyledi. Erdoğan, "Biz geldiğimizde burs olarak öğrencilerimiz ne alıyordu biliyor musunuz? 45 liracık, 45 lira. Bu yıl itibarıyla aylık lisansta 650 liraya, yüksek lisansta 1300 liraya, doktorada 1950 liraya bunu biz yükselttik." dedi.

Erdoğan, gençlik merkezi sayısını 9'dan 364'e çıkartarak Türkiye'nin her köşesinde yaygınlaştırdıklarını ifade etti.

Spor

Atletizm pisti sayısını 12'den 56'ya, yarı-tam olimpik yüzme havuzu sayısını 46'dan 278'e, toplam tesis sayısını da 1575'ten 3 bin 907'ye çıkardıklarını vurgulayan Erdoğan, "Ülke genelinde 32 stadyumun yapımını tamamladık, 10 tanesinin inşası, 4 tanesinin de proje ve ihale çalışmaları devam ediyor." diye konuştu.

Sağlık

Hastanelerdeki yatak sayısını 164 binden 253 binin üzerine, nitelikli yatak sayısını ise 19 binden 162 bine çıkardıklarını söyleyen Erdoğan, "Bay Kemal bunlardan haberin var mı? Halkımıza daha iyi hizmet vermek için Adana'nın hal çadırını hastane yapmadık, biz hastane yaptık hastane. Hal çadırı başka bir şey hastane başka bir şey. Milleti bunlarla aldattınız." dedi.

Erdoğan, 378 binden devraldıkları sağlık çalışanı sayısını 1 milyon 177 bine ulaştırdıklarını, hekim sayısının 2002'de 92 bin seviyesindeyken bugün 174 bini geçtiğini belirtti.

Sağlıktaki kalitenin önemli göstergelerinden olan ambulans başına düşen nüfus sayısını 107 binlerden 14 binlere indirdiklerini dile getiren Erdoğan, "İlkini 2017 yılında Yozgat’ta açtığımız şehir hastanelerimizin sayısını 17'ye, toplam yatak kapasitesini de 22 bin 600'e yükselttik. Halen 9 şehir hastanemizin inşası, 3'ünün ihale süreci, 3'ünün de proje çalışmaları devam ediyor. Bunlar da tamamlandığında, toplamda 43 bin 158 yatak kapasiteli 32 şehir hastanesini ülkemize kazandırmış olacağız." diye konuştu.

Bangladeş'te bir sahra hastanesinin yandığını hatırlatan Erdoğan, "Hemen talimatı verdik, Bangladeş'teki sahra hastanesini biz süratle yapıyoruz fakat bunların yanında ciddi sayıda da konutlar yanmış, İçişleri Bakanımız AFAD'la takibini yapmak suretiyle AFAD bu konutları da yapacak ve Bangladeşli kardeşlerimize inşallah bunları da kazandırmış olacağız. Bay Kemal, bunlar Erdoğan'ın reklamı değil, Türkiye'nin ve Türk milletinin tanımıdır." dedi.

Sosyal hizmetler

Erdoğan, son 18 yılda ihtiyaç sahibi vatandaşlara 411 milyar lirayı aşan tutarda yardım yaptıklarını, engelli aylığını 2002 yılındaki ortalama 24 lira seviyesinden 2021 Ocak itibarıyla ortalama 914 liraya çıkardıklarını söyledi.

Kamudaki engelli istihdamının 2002 yılında sadece 5 bin 777 iken, bugün 58 binin üzerinde olduğunu dile getiren Erdoğan, "Yaşlılık maaşını, 2002 yılında aylık 24 liradan aldık, 2021 Ocak ayı itibarıyla 763 liraya yükselttik. Net asgari ücret 2002 yılında 184 lirayken, bu yılbaşı itibariyle 2 bin 825 lira olarak uygulanıyor." diye konuştu.

Adalet

En çok hassasiyet gösterdikleri alanlardan birinin adalet olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Hakim, savcı ve diğer personel sayısını yüzde 176 oranında artırarak, yargının insan kaynağı kapasitesini güçlendirdik. İktidara geldiğimizde 9 bin 349 olan hakim-savcı sayısı, FETÖ’cü hainlerin yol açtığı tahribata rağmen bugün 21 bin 651'e ulaştı." dedi.

İstinaf uygulamasını başlattıklarını, 15 bölge adliye mahkemesi ve 8 bölge idare mahkemesini devreye almak suretiyle temyizdeki yığılmaların önüne geçtiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yargının, hukuku daha etkin ve sade şekilde işletebilmesi amacıyla temel kanunların pek çoğunu baştan sona yeniledik. Tabi bütün bunlarla kalmadık fiziki imkanları da geliştirdik. İllerde yaptığımız adalet sarayları, bütün bunların yanında Ankara'mızda Danıştay, bunu yaptık. Anayasa Mahkemesi binasını en güzel anlamda yaptık ve şu anda muhteşem bir Yargıtay binasını inşa ediyoruz ki evvelallah dünyada Yargıtay binamızın benzeri yok. Derdimiz ne? O merdiven altı adalet dağıtımı vardı ya bir zamanlar, artık bunlar yok. Şimdi bütün güzel imkanlarla yargıcımız, savcımız hepsi bu çalışmalarını yürütecekler. Bu yıl Yargıtay adli yılını yeni binasında inşallah açmış olacak."

İnşa ettikleri 274 adalet hizmet binasıyla hem yargı mensuplarına hem de vatandaşlara en iyi fiziki şartları sağlamanın gayreti içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, "Adalet arayışının insanlığın bitmeyecek yolculuğu olduğu anlayışıyla, reform gündemimizden hiç ayrılmadık. Son olarak da, geçtiğimiz haftalarda İnsan Hakları Eylem Planımızı milletimizin takdirine sunduk. Ayrıca, milletimizi yeni ve sivil anayasayla buluşturmak için çalışmaya başladık." değerlendirmesinde bulundu.

Güvenlik

Millete söz verdikleri şekilde güvenliğin önceliklerinin daima en başında yer aldığını söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Askerlerimiz sınırlarımızda, emniyet teşkilatımız şehirlerimizde, jandarmamız kırsalda, sahil güvenliğimiz kıyılarımızda, istihbaratımız her yerde milletimizin huzuru için gece gündüz görev yapıyor. Bu arada PKK başta olmak üzere tüm terör örgütlerini hezimete uğratarak, ülkemiz sınırları içinde eylem yapamaz hale getirdik. Gabar'da, Cudi'de, Tendürek'te, Bestler Dereler'de hamdolsun askerimiz, jandarmamız, polisimiz, güvenlik güçlerimiz yaptıkları mücadeleyle, verdikleri o yiğit mücadeleyle bugüne kadar görmedikleri hesabı ödediler ödüyorlar ve ödeyecekler."

Milletin doğrudan günlük hayatına dokunan hizmetler veren mahalli idareleri, mevzuatından kaynaklarına kadar her alanda güçlendirdiklerini dile getiren Erdoğan, "Muhtarlarımızın vatandaşlarımıza daha etkin hizmet verebilmelerini sağlayacak mekanizmaları kurarken, muhtarlarımızın özlük haklarında en çok iyileştirmeyi biz yaptık. Ama Bay Kemal ne diyor? 'Onlara şimdi biz birer de özel kalem atayacağız', gayet anlamlı bir şey, hayırlı olsun. Eğer gelirsen o atamaları da yaparsın. Biz silahından kendilerine verilecek her türlü desteğe kadar muhtarlarımıza bu destekleri zaten verdik, veriyoruz." diye konuştu.

Ulaştırma

Ulaştırmada, son 19 yılda 932 milyar lira tutarında yatırım yaparak Türkiye'nin altyapısını baştan sona yenilediklerini ve geliştirdiklerini dile getiren Erdoğan, kara yollarında 6 bin 101 kilometreden devraldıkları bölünmüş yol mesafesini 28 bin 200 kilometreye, 1710 kilometreden devraldıkları otoyol uzunluğunu 3 bin 523 kilometreye yükselttiklerini belirtti.

Kara yolu tünel sayısını 83'ten 438'e, kara yolu tünel uzunluğunu 50 kilometreden 595 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluğunu 311 kilometreden 701 kilometreye çıkardıklarını söyleyen Erdoğan, "Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Nissibi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, Erkenek, Cankurtaran, Sabuncubeli, Ovit Tünelleri gurur abidesi projelerimiz olarak gönlümüze yerleşmiştir." dedi.

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolunu da ağlarına kattıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çanakkale 1915 Köprüsünün de içinde yer aldığı Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ile Ankara-İzmir Otoyolunun inşası sürüyor. Demiryollarında, toplam 1213 kilometre uzunluğunda hızlı tren ağı inşa ettik. Ülkemizin 11 bin 590 kilometre uzunluğundaki mevcut demiryolu ağını adeta sıfırdan inşa etmişçesine baştan sona yeniledik. İzmir'e İzban'ı, Ankara'ya Başkentray'ı, İstanbul'a Gebze-Halkalı Banliyosunu ve çeşitli şehirlerimizde pek çok metro hatlarını ülkemize kazandırdık."

Havayollarında önemli adımlar attıklarını ve 26'dan devraldıkları havalimanı sayısını 30 ilaveyle 56'ya çıkardıklarını dile getiren Erdoğan, "İstanbul Havalimanının yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabını devreye aldık. Yurt dışı uçuş noktamızı 60'dan 329'a, uçulan ülke sayısını 50'den 126'ya yükselttik. Salgın sebebiyle durgunluğa girmiş olsa da Türkiye geleceğin en büyük hava yolu ulaşım altyapısına sahip ülkesi olarak dünyada ilk sıralarda yer alacaktır." şeklinde konuştu.

Denizcilikte, tersane sayısının 37'den 83'e, yat bağlama kapasitesinin 8 bin 500'den 18 bin 545'e çıktığını anlatan Erdoğan, "Filyos Limanının, Rize İyidere Limanının, Haliç, Tekirdağ, Datça Yat limanlarının yapımları sürüyor. İletişimde, 2002 yılında 3 bin olan geniş bant abone sayısı 85 milyona ve 23 milyon civarında olan mobil telefon abone sayısı 84 milyona yükseldi. Bugün 54 milyona yaklaşan elektronik devlet kullanıcı sayısıyla, bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girdik." diye konuştu.

Çevre ve şehircilik

8 yıl önce 145 olan atık su arıtma tesisi sayısının 1170'i, yüzde 35 olan atık su arıtma hizmeti verilen belediye nüfusu oranının da yüzde 89'u bulduğunu belirten Erdoğan, "TOKİ kanalıyla ürettiğimiz konut sayısı, hedefimiz olan 1 milyon adete ulaştı. Toplam 35 millet bahçesini hizmete aldık, 22 millet bahçemizi açılışa hazır hale getirdik. Halen 9 millet bahçesi bitme aşamasındayken, 48 millet bahçesinin yapımı ve 33'ünün ihalesi sürüyor." dedi.

 


DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN 68 PROJESİNE TÜBİTAK’TAN DESTEK

FUHUŞ OPERASYONU DÜZENLENDİ

YÜKÜMLÜLERE YARDIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2 BİN 800 ÇOCUK GİYDİRİLİYOR

FAALİYET RAPORLARI PAYLAŞILDI

CAYMAZ BAHÇEŞEHİR SAKİNLERİ İLE BULUŞTU

MEHMET KELEŞ GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR

SANAYİDE İSTİHDAM ODAKLI KAYNAKÇILIK EĞİTİMİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

PROJE BİRİMİMİZ MİLLETİN ÖNCELİĞİNE GÖRE ÇALIŞACAK

HEYECANLI BEKLEYİŞ DEVAM EDİYOR

MEHMET KELEŞ 81 DÜZCE TV EKRANLARINDA..BU PROGRAM KAÇMAZ!!!

METEK MAHALLESİ ÜST GEÇİT KÖPRÜSÜ YENİ DÖNEMİN İLK PROJELERİNDEN BİRİ OLACAK

ÖZLÜ SOHBET TOPLANTILARINA KONUK OLDU

ONARIM BAKIM VE TEMİZLİK YAPILDI

KÜÇÜK YÜZÜCÜLERDEN ZİYARET

KÖY ZİYARETİNDE BULUNDULAR

AK PARTİ, YIĞILCA'DA YANLIŞ ADAY ÇIKARDI !

BAŞKAN ÖZLÜ, ECZACILARLA BİR ARAYA GELDİ

EŞSİZ SOHBETİ DİNLEMEK İSTEYENLER ÇADIRDA YERİNİ ALDI

TRAFİĞE KAPALI OLACAK !

BİROL ŞAHİN ‘5 YILDA KAYNAŞLI’YA GÜZEL HİZMETLER YAPTIK’

TOPLAM 9 BÜFEDE EKMEK SATIŞI DEVAM EDİYOR

BAŞKAN ÖZLÜ ESNAF GEZİLERİNE DEVAM ETTİ

GELENEKSEL İFTAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

MEHMET KELEŞ GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR

SIRADA BODRUM PERDE KOLON İMALATI VAR

‘TEMİZ ŞEHİR DÜZCE’ İÇİN ÇALIŞIYORLAR

ER,POP STAR SEÇMİYORUZ BELEDİYE BAŞKANI SEÇİYORUZ

TURAN ŞAHİN TOPRAĞA VERİLDİ

EKİPLER MOTOSİKLETLER ÜZERİNDE İNCELEME YAPTI

Yükleniyor

KÜÇÜK YÜZÜCÜLERDEN ZİYARET

ALYA EKİZOĞLU TÜRKİYE ŞAMPİYONU

MASA TENİSİ MÜSABAKALARI SONA ERDİ

TAEKWONDODA 2 MADALYA

JUDODA DÜZCE RÜZGARI

DEMİR ALMAK ZAMANI GELMİŞSE BU LİMANDAN!!!

KÜÇÜK ERKEKLER FUTBOL MÜSABAKALARI TAMAMLANDI

21 MART DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ DÜZCE'DE ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

BAŞARILI SPORCULARDAN ZİYARET

FUTSAL MÜSABAKALARI SONA ERDİ

YÜKÜMLÜLERE YARDIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2 BİN 800 ÇOCUK GİYDİRİLİYOR

MEHMET KELEŞ 81 DÜZCE TV EKRANLARINDA..BU PROGRAM KAÇMAZ!!!

METEK MAHALLESİ ÜST GEÇİT KÖPRÜSÜ YENİ DÖNEMİN İLK PROJELERİNDEN BİRİ OLACAK

ÖZLÜ SOHBET TOPLANTILARINA KONUK OLDU

TRAFİĞE KAPALI OLACAK !

TOPLAM 9 BÜFEDE EKMEK SATIŞI DEVAM EDİYOR

GELENEKSEL İFTAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SIRADA BODRUM PERDE KOLON İMALATI VAR

‘TEMİZ ŞEHİR DÜZCE’ İÇİN ÇALIŞIYORLAR

SANAYİDE İSTİHDAM ODAKLI KAYNAKÇILIK EĞİTİMİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

DÜZCE TSO’NUN YENİ HİZMETİ

DEV MARKANIN RAFLARI BOMBOŞ KALDI !

HAK SAHİBİ 584 BİN 941 HANEYE TOPLAMDA 399 MİLYON 947 BİN TL ÖDEME YAPILACAK

112 DÜKKANDA İNCE İŞÇİLİĞE GEÇİLDİ

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU DÜZCE TSO’YU ZİYARET ETTİ

ŞUBAT AYINDA KAÇ KONUŞ SATILDI?

BENZİN VE MOTORİNE ZAM GELİYOR!

MUHASEBE MESLEĞİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR VE E-UYGULAMA EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BIYIK, TOBB İSTİŞARESİNE KATILDI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN 68 PROJESİNE TÜBİTAK’TAN DESTEK

SU KULLANIMININ ÖNEMİ ANLATILDI

BOTANİKTEN SANATA SERGİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

'ÇANAKKALE ZAFERİ YOKLUKLAR İÇİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI, VAR OLUŞ VE DİRİLİŞ DESTANIDIR'

“EĞİTİM ÖĞRETİM SÜRECİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK FORMATÖR EĞİTİMİ” BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

UMKE PERSONELİNE ARAMA KURTARMA EĞİTİMİ

JANDARMA EKİPLERİNDEN ÇOCUK TRAFİK EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MÜDÜR AYDIN, İFTARDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

5. ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU’YLA YENİ BAKIŞ AÇILARI GELİŞTİRİLDİ

'KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE' KONULU PROGRAM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DÜZCE'NİN TURİZM FAALİYETLERİ KONUŞULDU

DÜZCE, GENÇLERİN UĞRAK NOKTASI HALİNE GELİYOR

ESRA ALEMDAROĞLU İNCELEMELERDE BULUNDU

ISO 9001:2015 SERTİFİKASINI ALDI

DÜZCE TUR ACENTELERİNİN MARKAJINA GİRDİ

DÜZCE VALİSİ VE TSO BAŞKANI TANITIMA DESTEK VERDİ

VALİ ASLAN'DAN FUAR ZİYARETİ

AYDINPINAR’DA YENİ NESİL KONAKLAMA

GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ GÜÇLÜ TANITIM

27. EMITT FUARI BAŞLIYOR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13