• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,50% 0,07
  • EURO

    34,84% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2437,92% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00

ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATIYORLAR...

Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Programı kapsamında önemli çalışmalar yürüten Düzce Üniversitesi, bölgemiz için de tıbbi mantar üretimine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

EĞİTİM 22.12.2021 10:34:00 0
ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATIYORLAR...

Tıbbi mantar üretimi hakkında önemli bilgiler veren Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Elemanı ve Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Araş. Gör. Dr. Çağlar Akçay, “Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" temalı proje çalışması kapsamında, 18 Ekim 2016 tarihinde, 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Düzce Üniversitesi’nin Çevre ve Sağlık alanında ihtisas üniversitesi olarak seçildiği açıklanmıştı. Bu gelişmenin hemen akabinde Üniversitemiz bünyesinde araştırma merkezleri kurulmaya başlandı. Tarımsal atıkların endüstriye geri kazandırmak, katma değeri yüksek ürünler elde etmek ve bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla üniversitemiz bünyesinde Tarımsal Atıkları Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma (DÜTAGAM) Merkezi kuruldu. Tıbbi ve yenilebilir mantar üretimi de Merkezin çalışma konularından bir tanesi olarak seçildi.” dedi.

“Merkezimize Çok Sayıda Destek İsteği Geliyor”

Düzce Üniversitesi’nin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması çalışmaları kapsamında, yapığı çalışmalarla bölgemiz üreticilerine de katkı sağladığının altını çizen Dr. Çağlar Akçay, “Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarla hem tıbbi değeri yüksek olan mantar türlerini yetiştirdik hem de yenilebilir ve aynı zamanda pazar payı yüksek mantar türlerinin bölge halkına üretimini yaygınlaştırdık.  Merkezimize çok sayıda mantar üretimi ve mantarhane kurulumu konusunda danışmanlık desteği başvuruları gelmektedir. Gelen başvuruların daha çok kadınların olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor. Gelen başvuruları değerlendirerek gerekli cihaz, donanım, kurulum, üretim teknikleri ve pazar destekleri konularında mentörlük desteği vermekteyiz. Bölge genelinde önemli miktarda tarımsal atık açığa çıkmaktadır. Düzce ilinde özellikle fındık üretimi sonrasında yıllık 94.746 ton fındık zürufu açığa çıkmaktadır. Ancak fındık üreticileri açığa çıkan bu atığı herhangi bir alanda değerlendirememektedirler. DÜTAGAM olarak fındık zürufu ve diğer tarımsal atıkların ekonomiye kazandırılarak katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesini amaçlamaktayız. Tıbbi ve yenilebilir mantar üretimi de bu konulardan bir tanesidir. Düzce ilinde kadın girişimcilerin mantar yetiştirmeye çok fazla ilgi gösterdiklerini söyleyebiliriz. İhtisas üniversitesi olarak kadınların kendi işlerini kurarak tarımsal atıklardan tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştirmelerini teşvik etmek istiyoruz. Böylelikle hem kadınların iş hayatına daha fazla katılarak ek gelir elde etmelerini hem de tarımsal atıkların geriye kazanımını sağlamış olacağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bölgemize de Hizmet Verecek Modern Laboratuvarlar Kuruyoruz”

Bugün bölgemizdeki mantarhane işletmecilerinin kompost hammaddesini belli bir maliyet ile hazır olarak kompost üreticilerinden temin ettiğini dile getiren Dr. Akçay, Düzce Üniversitesi’nin vermiş olduğu kompost üretim tekniği destekleri ile üreticilerin tarımsal atıklardan kendi kompostlarını kendilerinin hazırlayabildiklerini ve böylelikle de hammadde maliyetlerini düşürmüş olduklarını vurguladı.

Tıbbi mantarların faydalarının her geçen gün daha çok anlaşıldığını ve üretim miktarlarının da arttığını söyleyen Arş. Gör. Dr. Çağlar Akçay, “Uluslararası bilimsel literatürü taradığımızda tıbbi mantarların kanser tedavisinde kullanılmalarının yanı sıra şu anda tüm dünyanın mücadele verdiği Covid – 19 hastalığının tedavi edilmesinde olumlu etkilerinin de olduğu ortaya çıkmaktadır. Yalnızca tıbbi mantarları üretmekle kalmayıp yakın zamanda araştırma merkezimiz laboratuvarında üreteceğimiz mantarlardan katma değeri daha yüksek farklı ürünler elde etmeyi de planlıyoruz. Daha önce Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında tıbbi ve yenilebilir mantar üretimini gerçekleştirmiştik, şimdi ise Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) altında daha modern laboratuvarlar kuruyoruz ve yakın zamanda bölge halkının ziyaretlerine de açacağız. Düzenleyeceğimiz mantar yetiştiriciliği kursları ile de gerek Düzce gerekse diğer illerimizden gelen kursiyerlerimize tıbbi ve yenilebilir mantar üretimini anlatacağız.” dedi.

“Her Mantar Kültür Ortamında Yetiştirilemez”

Tıbbi mantar yetiştiriciliği hakkında da bilgiler paylaşan Akçay, nasıl ki hayvanlar alemi, bitkiler alemi, kendi içerisinde sınıflandırılıyorsa, her bir mantar türünün de kendine özgü bir yaşam isteği olduğunun altını çizdi. Doğada yetişen bazı mantar türlerinin iklim isteklerini, kültür ortamında sağlandığı takdirde, kompostlama tekniği ile yetiştirilebileceğine değinen Dr. Çağlar Akçay, Kanlıca, Trüf ve Kuzugöbeği gibi bazı tıbbi mantar türlerinin doğada diğer bitkilerle mikorizal yani karşılıklı faydaya dayanan simbiyotik ilişkilerinin olmasından dolayı kültür ortamında yetiştirilemeyeceğini ifade etti. Bu mantarinin türleri şu an için ancak kendi yaşam alanında yetişebildiği bilgisini paylaşan Akçay, kültür ortamında yetişebilen; İstiridye, Şitaki ve Reishi gibi mantarların yılın her mevsimi kültür ortamında yetiştirilebileceğinin altını çizdi. Mantar yetiştirmek isteyenlerin, bu mantar türlerinin yaşam isteklerini (sıcaklık, nem, oksijen, karbondioksit vb.) ve yetiştirme tekniklerini öğrenmeleri gerektiğinin altını çizen Çağlar Akçay, DÜTAGAM olarak bu mantar türlerinin yetiştirme tekniklerini yakın bir zamanda düzenleyecekleri eğitim kursları ile tüm bölge halkına kazandıracaklarının altını çizdi.

“Mantar Yetiştirmek de Bir Meslektir”

Üreticiler için pazara ulaşım koşulları hakkında da bilgiler paylaşan Arş. Gör. Dr. Çağlar Akçay, “Mantar yetiştirmede ticari kazanç; kurulan mantarhanenin yatırım kapasitesi, yetiştirilen mantar türü, kullanılan kompost kalitesi ve pazar büyüklüğü gibi faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Üreticiler yenilebilir mantarların pazara ulaşmasında ve pazarlanmasında herhangi bir problemle karşılaşmamaktadırlar. Fakat tıbbi özellikte olan ve gıda amaçlı kullanılmayan mantarların yalnızca tıbbi özellikleri ile değerlendirildiği için bu mantarları sadece isteyen kişiler almaktadır. Bu nedenle bu noktada pazar sıkıntısı yaşanmaktadır. Ancak tıbbi mantarların pazarı oluşturulduğunda kurutularak yenilebilir mantarlara göre daha yüksek fiyatlardan satılabilmektedir. Bu konuda pazarlamacılardan destek alınabilir. Son olarak üreticilere ve mantar üretmek isteyen girişimcilere tavsiyem mantar yetiştirmenin de bir meslek olduğunu ve emek yoğun işler olduğunu bilmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum. Mantar yetiştirmenin kısa zamanda zengin olmak değil emek, zaman ve para harcayarak bir gelir kapısı olduğunu hatırlatmak isterim.” diyerek sözlerini sonlandırdı.


2 OTOMOBİLİN ÇARPIŞTIĞI KAZADA AYNI AİLEDEN 4 KİŞİ YARALANDI

MOTOSİKLET VE OTOMOBİL ÇARPIŞTI

‘ALO 153’ İLE VATANDAŞLARIN ŞİKAYET VE TALEPLERİ ANINDA ÇÖZÜLÜYOR

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN ULUSLARARASI PROJE

KANALA DÜŞEN TOSUN YARIM SAATTE KURTARILDI

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ KURUMUN ALACAK RAPORUNU PAYLAŞTI

OKULLARA ZİYARETTE BULUNDULAR

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

MİNİK ELLER TELSİZLE BULUŞTU

'B2MATCH/TÜRKİYE-ÇİN ALIM HEYETİ' PROGRAMI DÜZCE TEKNOPARK’TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DÜZCE VALİLİ'ĞİNDEN BİR UYARI DAHA!

MİLLET BAHÇESİ’NDE BAKIM-ONARIM BAŞLADI

TOZ TAŞINIMINA DİKKAT!

SÜNNET ŞÖLENİ İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

MALİ MÜŞAVİRLERDEN BASIN AÇIKLMASI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ’NDEN MİTOLOJİ VE AÇIK ATÖLYE SERGİLERİ

DÜZCE’DE JANDARMA UYUŞTURUCU OPERASYONU YAPTI

İSLAM KELEŞ, BASIN VAKFI YÖNETİMİNDE

23 NİSAN ETKİNLİKLERİ GÜN BOYU SÜRDÜ

İLK KEZ ÇOCUK ZİRVESİ DÜZENLEYECEK

23 NİSAN ŞENLİKLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

JANDARMA’DAN 23 NİSAN KUTLAMASI

DÜZCE’DE 23 NİSAN COŞKU İLE KUTLANDI

23 NİSAN’DA REKLAM PANOLARINA BAYRAK VE ŞEKER ASILDI

ELİF SU TANAY, VALİ MAKAMINDA

VALİ VE REKTÖR ÇOCUKLAR İÇİN MUTFAĞA GİRDİ

BAŞKAN VEKİLİ VE KOMİSYON ÜYE SEÇİMLERİ YAPILDI

20 KURSİYER ESERLERİNİ BAĞIŞLADI

BELEDİYE’DE 23 NİSAN KOLTUK DEĞİŞİMİ

İLKBAHAR RENKLERİYLE GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR

Yükleniyor

ORYANTİRİNGDE 7 MADALYA 2 KUPA

HALTERDE 5 MADALYA

TENİS TÜRKİYE FİNALLERİ DÜZCE'DE BAŞLADI

MİLLİ TAKIM YOLUNU AÇAN BAŞARI

YILDIZLAR TENİS TÜRKİYE FİNALLERİ DÜZCE'DE BAŞLIYOR

ORYANTİRİNGDE 2 SPORCUMUZ FİNALLERDE

KIRMIZI GRUPTA HAFTA NASIL GEÇTİ!

SARIYER : 2 DÜZCE CAM DÜZCESPOR : 0

DÜZCESPOR LİGE TUTUNDU, SON MAÇA KADAR UMUT TÜKENMEDEN DEVAM EDECEK

BEYKÖY BELEDİYESPOR ŞAMPİYONLUĞUNU İLAN ETİİ

‘ALO 153’ İLE VATANDAŞLARIN ŞİKAYET VE TALEPLERİ ANINDA ÇÖZÜLÜYOR

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

DÜZCE VALİLİ'ĞİNDEN BİR UYARI DAHA!

MİLLET BAHÇESİ’NDE BAKIM-ONARIM BAŞLADI

TOZ TAŞINIMINA DİKKAT!

SÜNNET ŞÖLENİ İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

MALİ MÜŞAVİRLERDEN BASIN AÇIKLMASI

23 NİSAN ETKİNLİKLERİ GÜN BOYU SÜRDÜ

İLK KEZ ÇOCUK ZİRVESİ DÜZENLEYECEK

23 NİSAN ŞENLİKLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN ULUSLARARASI PROJE

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ KURUMUN ALACAK RAPORUNU PAYLAŞTI

'B2MATCH/TÜRKİYE-ÇİN ALIM HEYETİ' PROGRAMI DÜZCE TEKNOPARK’TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

20 KURSİYER ESERLERİNİ BAĞIŞLADI

TÜRKİYE ENFLASYONDA DÜNYA 4’ÜNCÜSÜ…

BEYAZ ET FİYATLARINDA NELER OLUYOR?

ÇELTİK TOHUMU DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ

FINDIK ÜRETİCİLERİ KENDİ İŞLERİNİN PATRONU OLABİLECEK

MART AYINDA KAÇ KONUT SATILDI?

İŞ KURMAK İSTEYENLERE MÜJDE!

OKULLARA ZİYARETTE BULUNDULAR

ÖĞRENCİLER PROJELERİNİ SERGİLEDİ

ÇOCUKLARA TRAFİK BİLİNCİ AŞILANIYOR

AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ’NE TAM ÜYE OLDU

TUSAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

GÖKTAŞ. “KİTAPLAR TİTİZLİKLE İNCELENİYOR”

ÜRETİM MERKEZİ KATMA DEĞERLİ HİZMETLERİNE DEVAM EDİYOR

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARIYLA İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÖRNEK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UYGULAMALARI

ÖRNEK FINDIK BAHÇESİ ZİYARETİ

ÖĞRENCİLER HAFTA SONUNA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ İLE BAŞLADILAR

ANTİK KENT SPORCULARI AĞIRLADI

ABANT GÖLÜ MİLLİ PARKI GİRİŞ ÜCRETİ BELLİ OLDU

TURİZM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

BAYRAM GEZGİNLERİ SAMANDERE VE AYDINPINAR’A AKIN ETTİ

TURİZM HAFTASI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERE SAHNE OLACAK

TATİLCİLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU

1500 DÜZCELİ İSTANBUL’DAKİ TARİHİ CAMİLERİ GEZDİ

TARİHİ KONAKTA HEM KONAKLAMA HEM KAHVALTI

AYDINPINAR’DA KONAKLAMA TESİSLERİ HAZIR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16