Düzce Belediyesi, afetlere hazırlık konusunda hem teoride hem de pratikte hazır durumunu güçlendirmeye devam ediyor. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleri ile özellikle Kahramanmaraş depremi sonrası çalışmaları hızlandırılan Afet Koordinasyon ve Eğitim Merkezi’nde proje alanı ve detayları belli oldu. Mergiç Mahallesi’nde Düzce Belediyesi’ne ait 4 bin 500 metrekare alanda inşa edilecek merkez, Düzce’deki arama kurtarma ekiplerinin eğitim, toplanma ve afet müdahale stratejilerini belirleyecekleri yer olacak.
Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, TSO Başkanı Erdoğan Bıyık, AFAD Başkanı Ali Kartal, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Hayri Şen, İl Genel Meclis Başkanı Fazlı Koç, Düzce’deki arama kurtarma dernek başkanları ile gönüllüler katıldı.
Afet Koordinasyon ve Eğitim Merkezi hakkında katılımcılara bilgiler aktaran Başkan Dr. Faruk Özlü, çalışmayı çok önemsediğini belirterek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz süreçte İtfaiye teşkilatımızı güçlendirdikten sonra ki biliyorsunuz bölgenin en güçlüsü haline getirdik. Özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra bölgeye gittiğimde yaşananlardan çok etkilendim. Orada arama kurtarma ekipleri var çok fedakarca çalışıyorlar. Çalışanların desteklenebileceği üniteler eksikti. İstişare zamanımız oldu. Düzce’ye geldiğimizde İtfaiye teşkilatımız ile görüştük. Diyelim ki saat gece 04:00 bir yerde deprem oldu. Düzce’de çok sayıda arama kurtarma ekibi var herkes arabaya binip gidiyor. Oysa bizim bir toplanma alanımız, merkezimiz olsun. Gönüllülerin teçhizatlarını saklayabilecekleri bir yer olsun. Bizim Mergiç Mahallesi’nde 4,5 dönüm bir arsamız vardı. Orayı bu iş için tahsis ettik. Düzce’de toplanma merkezi olacak burası.”
İTFAİYE BATI MÜFREZESİ DE BU MERKEZDE YER ALACAK
İtfaiye teşkilatını şehrin her noktasına yakın hale getirecek çalışmaya da destek olacak merkezin sadece Düzce için değil, bölge için de önemli olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “İlk saatlerde kurtarmak çok önemli. Ulusal düzeyde afetleri koordine edecek olan AFAD var. Biz burada kendi ölçeğimizde gönüllüler ile İtfaiyemizi koordine etmek üzere çalışma yaptık. Organik bağ kurmak üzere bu işe giriştik. Ancak bu bölgemize ve Türkiye’nin her yanına müdahalede etkili olacak. Severek bu işi yapan arkadaşlar var beraber çalışmak istiyoruz. Bu merkezde ne olacak? Her derneğimiz için konteyner hazırlayacağız yarısı teçhizat deposu yarısı ofis olacak. Ayrıca İtfaiyemizin Batı Müfrezesi’ni de buraya kuracağız. Yine alanda okullara, kurum ve şirketlere afet eğitimi vermek üzere uygulama alanları olacak. Yangına müdahale, enkaz, trafik kazası kurtarma, yüksek açı kurtarma gibi konularda vatandaşlarımıza eğitim vereceğiz. Pentatlon sahaları, itfaiye temalı çocuk parkı gibi tam donanımlı bir merkez olacak. Şimdiden ilimize ve bölgemize hayırlı olsun.”
Tanıtım toplantısının ardından fuaye alanında sergilenen arama kurtarma teçhizatlarının incelenmesi ile program sona erdi.