Tarih: 18.11.2021 13:03

HACI BEKTAŞ VELİ 750. ANMA YILI ETKİNLİKLERİ ...

Facebook Twitter Linked-in

Geniş bir katılımla 15 Ekim 2021 tarihinde Nevşehir Üniversitesi Kültür Kongre Merkezinde başlayan Hacı Bektaş Veli 750. Anma Yılı etkinlikleri Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde devam ediyor. Düzce Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda konser ve panel oturumlarıyla başlayan etkinliğe; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran, Gazi Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Enstitüsü Kurucusu Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özdemir, davetli misafirler, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.

“Değer Üreten Üniversite Olarak, Değer Üretenler İçin Anma Etkinlikleri Düzenliyoruz”

Programın açılış konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran, Değer Üreten Üniversite olarak; Haci Bektaş Veli Yunus Emre ve Mevlana gibi değerli şahsiyetleri önemli günlerde düzenledikleri etkinliklerle andıklarını ifade etti. “Ses-Nefes” adlı Hünkar Hacı Bektaş Veli 750. Anma Yılı etkinliklerinin 1. ayağı Nevşehir’de yapıldığını, oldukça verimli ve etkili geçtiğini söyleyerek, Düzce Üniversitesi’nde düzenlenen 2. ayağının da verimli ve etkili olmasını temenni ederek, etkinliğe emeği geçenlere ve katılım gösterenlere teşekkür etti.

“Orta Asya Medeniyetini Oluşturan Değerli Şahsiyetleri Daha Derin Düşünmeliyiz”

Prof. Dr. E. Yıldız Doyran’ın konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özdemir, Düzce Üniversitesi’nde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Hacı Bektaş Veli 750. Anma Yılı etkinliklerini birlikte düzenlemenin önemine vurgu yaptı. Programın yararlı olmasını dileyen Özdemir, tüm katılımcılara teşekkür etti.

“Barışı, Sevgiyi ve Aşkı Hakim Kılmak İçin Uğraştılar”

Duygu ve düşüncelerini aktarmak için kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ise; iki üniversitenin birlikte düzenlemiş olduğu bu etkinliğin önemine vurgu yaptı. Nevşehir’den dünyaya ışık saçan değerli düşünce insanlarının savunduğu barışı, iyiyi ve güzeli benimsememizi tavsiye eden Prof. Dr. Genç, bir Edebiyatçı olarak derslerinde Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli gibi isimleri okuttuğunun altını çizdi. Programın herkes için yararlı olması temennisinde bulunan Prof. Dr. İlhan Genç, programda emeği geçenlere ve katılım gösterenlere teşekkür ederek güzel günler dileğiyle konuşmasını sonlandırdı.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra program, panel oturumlarıyla devam etti.  Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yıldız Doyran’ın yaptığı panelde; Gazi Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Enstitüsü Kurucusu Prof. Dr. Alemdar Yalçın “Günümüz Değerleri Açısından Hacı Bektaş-ı Veli”, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy “Anadolu Kültüründe Ağaç, Çiçek, Doğa Kültü ve Sembolizmdeki Yeri” konu başlıklarında sunum yaparken, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sergi Küratörü Öğr. Gör. Nilgün Yüksel ise “Ses/Nefes” adlı sanat sergisi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

“Aydınlanma Önce Doğuda Başladı”

Panelin ilk sunumunu yapan Gazi Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Enstitüsü Kurucusu Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Mevlana gibi değerlerin daha derin olarak düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Bu değerli şahsiyetlerin aydınlanmayı Anadolu’da ve Orta Asya’da batıdan önce başlattığının altını çizen Prof. Dr. Alemdar, batılı bilim insanlarının da bu bilgiyi kabul ettiğini söyledi.

“Tarihi Eserler, Yüz Yıllar Öncesinden Gelen Seslerdir”

Panelin ikinci sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sergi Küratörü Öğr. Gör. Nilgün Yüksel ise; bu anlamlı etkinliğin adını “SES, NEFES” olarak belirlerken, yüz yıllar öncesinde yaşayan kişilerin bize bıraktıkları eserlerin onlardan gelen bir ses olduğunu, kendilerinin de bu sese bir nefes olması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

“Devlet Simgelerinde Bitki Figürlerini Kullanmak Türk Geleneklerinde Var”

Panelin son sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, Türklerin ve Orta Asya medeniyetlerin simgesel eserlerinde kullanmış oldukları bitki motiflerine değindi. İnsanların hayatında önemli yer tutan bitkilerin; gerek taçlarda gerekse kullanılan devlet sembollerinde ve yaşam merkezlerinin önemli yerlerinde kullanıldığını tarihi eser görüntüleri üzerinden açıklayan Prof. Dr. Aksoy, bu geleneğin günümüzde de devam ettiğini ifade etti.

Hacı Bektaş Veli’nin her yönüyle konuşulduğu anma etkinliklerinde, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü öğretim elemanlarının tasavvuf konseri ile katılımcılar, aktif dinlenme şansı da buldular. Tasavvuf ezgilerinin yer aldığı konserde, Düzce Üniversitesi Müzik Bölümü öğretim elemanları; Doç. Dr. Haluk Yücel, Öğr. Gör. Berat Talat Karakoç, Öğr. Gör. Hande Taşçeşme ve Müzisyen Oğuzhan Uzun performanslarıyla katılımcılardan alkış aldı.

Hacı Bektaş Veli'nin felsefesine, düşünüş şekline; günümüz yaklaşımıyla oluşturulan eserlerin görülebileceği “SES NEFES” adlı sergi, 6 Aralık 2021 tarihine kadar Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sergi Salonu’nda tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —