Tarih: 26.04.2024 11:47

KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI MÜCADELESİ BAŞLIYOR

Facebook Twitter Linked-in

DMHA -DÜZCE- Düzce genelinde 632.000 dekar alanda Fındık yetiştiriciliği yapılmakta olup son yıllarda Küresel İklim değişiklikleri ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, 2023 yılında Aralık ayında özellikle hava sıcaklıklarının aylık ortalamalarının yüksek olması, kış döneminde kar yağışının bölgede çok az olması; başta Fındıkta Kozalak Akarı, Külleme Hastalığı ve Fındıkta verim ve kaliteyi önemli oranda düşüren Fındıkta Kahverengi Kokarca zararının normalden çok daha fazla zararlı olması beklenmektedir.

Yapılan arazi çalışmaları kapsamında Fındık arazilerinde verimde önemli kayıplara neden olan, ancak üretici tarafından mücadele noktasında gözden kaçırılan Kozalak Akarı zararına bakıldığında meyve gözleri, sürgün gözleri ve yaprak gözlerinin deformasyona uğratan bu zararlının Nisan ayı sonu itibariyle yer değiştirmek üzere güllerden çıkıp yeni sürgünlere geçmek üzere harekete geçtikleri görülmektedir. Mücadelesinde kış döneminde bahçedeki güllerin elle toplanarak bahçenin bir köşesine bırakılmasını, bu günlerde ise dalda ortalama 5 ten fazla Kozalak (Gül) görülmesi durumunda Kimyasal Mücadelenin tercih edilmesi önem arz etmektedir. Kimyasal mücadelede Kükürt terkipli Bitki Koruma Ürünlerinin tercih edilmesi hem Kozalak Akarını kontrol ettiği gibi ayrıca Külleme Hastalığının da baskı altına alınması sağlanacaktır.   

Fındıkta önemli bir diğer bir hastalık olan Külleme Hastalığı ise bir fungus (Mantar) olup kışı yere dökülen yapraklarda ya da yere dökülen bitki artıklarında geçirerek bahar döneminde kışlama formlarından çıkarak etrafa yayılmakta ve yeni bulaşmalara neden olmaktadır. Hastalık bitkinin yapraklarına, sürgünlerine ve çotanaklar üzerinde belirtiler meydana getirerek fotosentez alanını daraltarak yapraklarda hızlı bir yaşlanmaya giderek vaktinden önce kurumalara neden olmaktadır.       




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —