Tarih: 09.12.2021 10:34

YERLİ BAL ARISI IRKLARINA SAHİP ÇIKILMASI GEREKTİĞİNE VURGU YAPILDI...

Facebook Twitter Linked-in

Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Arıcılık ve Arı Ürünleri Çalıştayı”na davet edilen DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Türkiye’de Bal Arısı Çeşitliliği ve Sinop’ta Bal Arısıyla İlgili Çalışmalar” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Sinop ve ilçelerinden gelen üreticilere yönelik düzenlenen çalıştayda DAGEM’de yapılan çalışmalar üzerinde de duran Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, her bölgenin yerli arısına sahip çıkması gerektiğini önemle vurguladı. Yurt dışından getirilen ana arıların, Türkiye’de doğal olarak yayılış gösteren bal arısı ırkları ile kontrolsüz hibritlerin oluşmasına neden olduğunu ifade etti. Bunun ülkemizde bal arısı genetik çeşitliliği üzerindeki olumsuz etkisinin altını çizdi. Sunumunun sonunda arıcılık konusunda lider merkez olan DAGEM’in geçmişten bugüne gelişimini, markalaşma sürecini ve bölgesel kalkınmada edindiği misyonu anlatan Kekeçoğlu bölgesel kalkınmada arıcılık ve katma değeri yüksek arı ürünleri üretiminin desteklenmesine vurgu yaptı.

Arıcıların yoğun ilgi gösterdiği çalıştayda, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı; “Arı Ürünleri” başlıklı sunum yaparken, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler ise; “Bal Arısında Koloni Yönetimi” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Ayrıca Sinop Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Demir’e yapılan ziyaretlerde Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi bünyesinde üretilen katma değer kazandırılmış arı ürünleri tanıtılarak, DAGEM ve Sinop Üniversitesi Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUDAM) gibi bölgesel kalkınma odaklı merkezlerin önemi, hedefleri ve ileriye dönük planlamaları üzerine bilgi alışverişinde bulunuldu.

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —